2 aug | Aeroventic
SER PÅ DIGITALISERING OG ROBOTISERING MED GK

gk.no

I samarbeid med GK har tre studenter ved OsloMet sett på hvordan digitalisering og robotisering kan effektivisere byggeprosesser.

– Utgangspunktet var at vi skulle se på hvordan bruk av borerobot kunne øke produksjonen på byggeplass, sikre kvalitet og redusere sykefraværet. Vi oppdaget at roboten bare er en liten brikke og et verktøy i en større helhet. Man får ikke brukt det verktøyet hvis ikke alt det andre annet henger sammen. Bruk av BIM setter mye større krav til tverrfaglig prosjektering og involverende planlegging for å få nytteverdi, sier Anton Nguyen til bygg.no.

Han studerer bygg- og energiteknikk ved OsloMet, og har sammen med Nina Thune-Larsen og Ola Moen Fretheim skrevet avgangsoppgave om digitalisering av bygg- og anleggsnæringen og bruk av roboter i byggproduksjon.

Oppgaven er skrevet i tett samarbeid med GK, og digitaliseringsdirektør Øyvind Monrad-Krohn mener både GK og studentene har et stort utbytte av slike samarbeid.

– Vi synes det er kjempeflott at studentene orienterer seg mot vår bransje. Som entreprenører sitter vi med mange praktiske problemstillinger som ikke alltid fremkommer den akademiske veien. Det ligger en kjempeverdi i å kombinere disse to miljøene, sier Monrad-Krohn til bygg.no.

Monrad-Krohn forteller at det er behov for å kartlegge reelle utfordringer ute på byggeplassen som må løses for at prosessene kan digitaliseres i større grad.

– Planleggingsprosessen er enkel på papiret, men dessverre er det er mange ting som håndteres på en byggeplass som vanskelig lar seg avgjøre i forkant for å få nytte av BIM. For eksempel har montører makt på endel områder fordi de har erfaring og best kompetanse i hva som er effektivt å bruke. Det er lett å snakke om hvordan man skal få den kompetansen bygget inn i BIM-modellen, men ikke alltid like lett å gjennomføre i praksis, sier Monrad-Krohn.

Hva er aeroventic?
 • Hva er aeroventic?

  Aeroventic er en internasjonal løsning dedikert for HVACR bransjen. Den ble designet med tanke på produsenter og forhandlere som kan presentere sin forretning og produkter over hele verden. Et system med globalt omfang.

 • Firmaprofil

  Bygg bedriftens verdi på konkurransedyktighet.

  Del kataloger, programvare for valg og nøkkelinformasjon for din bedrift.

 • Virtuell visningsrom

  Dette er et utmerket sted der du kan presentere samtlige produkter uten at det krever mye innsats. Hvert produkt er utstyrt med opsjon ”Legg til forespørsel” for å gjøre det enklere for kunder. Forespørselen sendes direkte til deg.

 • Nyheter, Informasjonskanal

  Egentlig tilsvarer aeroventic offline messe, der du presenterer din bedrift og produkter, distribuerer produktkataloger, etablerer kontakter og tar vare på at din bedrift er synlig i bransjen.

Hva får du dersom du velger oss?
Partnere
Hva får du dersom du velger oss?