15 sep 2017 | Aeroventic
Proffene har taket på fremtiden - Protan

Skal man bli best, må man lære av de beste. På tak og eiendom er få bedre enn spesialistene i Lett-tak og Entra. De bruker taket som løsning på økte nedbørsmengder, klimaendringer og fortettet byggemønster.

– Vi har installert BlueProof på vårt driftsbygg. Det er en lettvint og kostnadseffektiv måte å få på plass en fordrøyningsløsning. Gjennom å ha fordrøyningsløsningen på taket, slapp vi mye gravearbeid, i tillegg til at vi ikke behøver å ta hensyn til en potensielt ustabil grunn med et nedgravd magasin, om vi skal ha tunge maskiner rundt bygget senere, sier Lars Martin Løve i Lett-tak.

Lett-tak lever av å levere takløsninger, og er blant de fremste på sitt felt. I august installerte de et BlueProof-tak på sin driftsbygning i Larvik. Med det har de ikke bare et tak som dekker takets vanlige funksjoner, men også en fordrøyningsløsning under ekstremnedbør.

– Himmelen åpnet seg

Det skulle ikke ta lang tid før de ansatte i Lett-tak skulle få nytte av nyvinningen. Få dager etter at BlueProof-taket var installert, slo ekstremnedbøren til i Larvik.

– Himmelen åpnet seg, og vi fikk 25 millimeter med nedbør på femten minutt. Jeg så at vannet kom i retur opp kumlokkene da jeg var ute og kjørte. Flere av kommunene som var rammet av nedbøren sleit. Vi kunne derimot konstatere at det nyinstallerte taket tok seg av jobben. Taket fordrøyet nedbøren i to timer, slik unngikk vi overbelastning av ledningsnettet, sier Løve fornøyd. Etter gode erfaringer med løsningen, har Lett-tak allerede flere avtaler med kunder om å installere BlueProof-tak.

Veikart 2050

For eiendomsselskapet Entra er det å være ledende innen miljø en del av selskapets forretningsstrategi. Etter at Torbjørn Isene, teknisk sjef i Entra, deltok på et frokostseminar om overvann, tok de enda et steg i miljøvennlig retning ved installering av BlueProof.

– Etter å ha vært på et frokostseminar i regi av Protan ble jeg interessert i BlueProof. Jeg så at dette kunne være en måte for oss å nå målene om overvann i eiendomssektorens veikart mot 2050, forteller Isene.

Den tekniske sjefens interesse endte med kjøp da Entra skulle rehabilitere bygget som huser Union Scene i Drammen. Til tross for at det ikke var noen krav om fordrøyningsløsning, veide nysgjerrighet og et ønske om å ta samfunnsansvar tyngre enn regulatoriske krav.

– Selv i Drammen hvor vi har den store Drammenselva er det problem med overvann under ekstremnedbør. Det viser at det er viktig å utbedre eksisterende bygg slik at de er tilpasset et mer ekstremt klima. Om vi klarer å rigge bygg for ekstrem nedbør kan samfunnet unngå tap og lidelser, sier Isene.

Muligheter på taket

I dag er avløpsnettet rundt Union Scene beskyttet mot overbelastning av 600 kvadratmeter med BlueProof-tak. Det betyr at taket kan lagre og fordrøye inntil 180 tonn med regnvann. Entra ser store muligheter for å utnytte byggs ofte ignorerte fasade.

– Vi jobber strategisk med å bruke takene på nye og eksisterende bygg bedre. Mulighetene er store for å kunne produsere energi, fordrøye overvann og å skape bedre utemiljø, avslutter den tekniske sjefen. 

Hva er aeroventic?
 • Hva er aeroventic?

  Aeroventic er en internasjonal løsning dedikert for HVACR bransjen. Den ble designet med tanke på produsenter og forhandlere som kan presentere sin forretning og produkter over hele verden. Et system med globalt omfang.

 • Firmaprofil

  Bygg bedriftens verdi på konkurransedyktighet.

  Del kataloger, programvare for valg og nøkkelinformasjon for din bedrift.

 • Virtuell visningsrom

  Dette er et utmerket sted der du kan presentere samtlige produkter uten at det krever mye innsats. Hvert produkt er utstyrt med opsjon ”Legg til forespørsel” for å gjøre det enklere for kunder. Forespørselen sendes direkte til deg.

 • Nyheter, Informasjonskanal

  Egentlig tilsvarer aeroventic offline messe, der du presenterer din bedrift og produkter, distribuerer produktkataloger, etablerer kontakter og tar vare på at din bedrift er synlig i bransjen.

Hva får du dersom du velger oss?
Partnere
Hva får du dersom du velger oss?